Narancs - Az örök dilemmaszín

2019. május 06. 14:10 - Milie

Már a számát sem tudom pontosan hányadik szezont járjuk, amióta a narancs szín felütötte újra fejét a divatban. Hol halványabb, hol barackosabb, hol pedig élénkebb kiadásban. 2015-ben még csak egy szín szerepelt a Pantone 2014/2015 FW színskálájában, mára eljutottunk odáig, hogy már az őszí-téli kollekció is tele volt meleg színekkel, az idei tavaszi-nyári skála pedig már szám szerint négy narancsos árnyalatot tartalmaz. A legjellegzetesebb a Turmeric, ez egy nagyon élénk, vibráló és harsány narancs, az igazi klasszikus. Ott van mellette a Mango Mojito, mely egy lágyabb árnyalat, valahol a napsárga és a naracs találkozásánál fedezhetjük fel. Ahogyan már egy ideje észrevehettük idén az év színe a Living Coral lett, egy kellemes barackos, narancsos, hol rózsaszínes és pirosas árnyalat, mely szintén tartalmazza az ominózus színt. Negyedik pedig inkább piros mint narancs, viszont nem a klasszikus értelemben vett piros, hanem ahogyan Pantone fogalmazott: " a festive orange red". Idén nincs választásunk: ha követni szeretnénk a trendet, akkor elkerülhetetlen, hisz még a pirosnak is pont olyan árnyalatát választották, hogy a lehető legvibrálóbb hatást keltse. De miért is akarnánk elkerülni?

Sajnos ezen különleges szín nem élvez túl nagy népszerűséget a divat/lakberendezés világában, bár én bevallom, mindig is szerettem, bár eleinte inkább otthon, mint viseletben. Ennek ellenére örülök, hogy egyre inkább próbálják az embereket rászoktatni, hogy félni kár lenne tőle, mégis valamiért kevesen tudják magukat jól érezni benne, és azonosulni vele. Érdekes azt megfigyelni, hogy a kétezres évek vége felé robbant be pl. az élénk sárga újra, akkor tombolt, majd lecsillapodott, és csak itt-ott, gyengébb mennyiségben vélhettük észrevenni. Most viszont ismét már pár szezon óta újra reneszánszát éli, és kissé érthetetlen számomra az, hogy az emberek nagyobb százaléka vállalja be, mint a narancs bármely árnyalatát. Valamelyest ez talán köszönhető annak, hogy a színtanácsadások arányaiban nagyobb mennyiségű tél típust különböztetnek meg, mint bármely másikat, ők pedig hideg típus lévén automatikusan taszítódni kezdenek a meleg színektől. Már pedig ennél melegebb kevés van.

Pedig eléggé elhanyagolhatatlan a mentális hatása, mint minden, természetesen a színek is jelentős hatással vannak mindennapi hangulatunkra, ennek a lakberendezésben van jelentős szerepe például. Energetizáló hatású, erős hangulatjavító, kutatások szerint kevésbé fáradt az ember "narancsos környezetben", a kristálygyógyászatban is főleg hangulatjavításra alkalmazzák, és a fáradékonyság elűzésére. 

No de, hogy vegyünk egy másik dilemmát: Egy nemzetközileg is elismert divatlapban bukkantam rá arra a kijelentésre, hogy nehéz a narancsot elegánsan hordani. Az én véleményem pedig az, hogy mindent lehet elegánsan hordani, csak a megfelelő darabokat érdemes megtalálni. Nem kell feltétlen teljes testes mennyiségben gondolkodni, a Color block is tökéletesen elég, ha valaki be akarja vállalni a színt. Érdemes megpróbálnunk akár egy szép blézert vagy szövet kabátot, de ahogyan a képek is mutatják egy mintás szoknya is rendkívül ízléses tud lenni. A Zara jelenlegi kínálatában pedig egy teljes szettet is összeállíthatunk, ami lebarnult bőrön (vagy akár fehéren) is remekül mutat. Egy szatén blúz vagy ruha is kiváló választás ha kifinomult és mégis vagány hatást szeretnénk elérni. Irány a bolt!

Üzletek: Mohito, Zara, Tamaris, Reserved, Furla

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr4014810760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása