Márka és környezet tudatosság: pro vagy kontra?

2019. július 03. 20:16 - Milie

 

Már biztosan rengeteg cikket olvastál el arról, hogy mekkora bajban is van a földünk, kezdve a rengeteg műanyag hulladékkal, folytatva a klímaváltozással. Rengetegen ilyenkor csak ujjal mutogatunk, hogy de hát nem is a mi dolgunk megoldani ezt. Pedig igenis tudunk tenni érte, méghozzá nem is keveset.

Évente rengeteg, ép ésszel fel sem fogható mennyiségű szemetet termelünk, ami nem csak háztartási hulladék, hanem számunkra elhanyagolható ruhaipari hulladék. Nagyon minimál százaléknak tűnik, mégis rengeteg. Nem hasonlítható persze össze azzal a mennyiséggel, amit a ruhagyártó cégek semmisítenek meg nap mint nap, és persze ezek mind vadonat új, el nem adott darabok. Ezzel te szinte semmit sem tudsz kezdeni, viszont azzal, hogy ha csak a saját magunk kis gardróbját tudatosan tesszük tele, azzal már egy hatalmas nagyot teszel, és persze sok kicsi sokra megy.

Hogy jön ide a márkajelzés?

Nyilván nem mondható el feltétlenül az, hogy a nagy márkák nem hatnak szennyezőleg a környezetre, hogy jobban kezelnék a selejtet és a hulladékot mint a kisebb cégek. Viszont egy bizonyos árkategória után azért az adott cég vállal egy hosszabb távú garanciát, ami jó esetben a termék tartósságát is igazolja. Ha tartósabb akkor evidens módon később is kell újat venned belőle, az az életed során kevesebb hulladékot fogsz termelni. Nem logikus? Persze márka és márka között is van különbség. Igyekezzünk abból is olyat venni, ami tartósabb anyagból van, vegánság ide vagy oda, mondjuk bőrből. Mivel a húsipar megszüntetése eleve egy halott ötlet (és sok nézettel ellentétben egyáltalán nem lenne a földünk és a létezésünk jobb státuszban tőle, de ez egy más történet) használjuk ki, hogy az állatok bőrét is hasznosítani tudjuk. Bőr így is úgy is lesz, te viszont magaddal és a környezeteddel is jobbat teszel, ha ezt veszed meg, hisz kevesebbet is kell vásárolnod, és nem is termelsz annyi hulladékot mint az állandó újravásárlásokkal.

Nem kell a századik.

Hajlamosak vagyunk néha túlzásokba esni, és mindenki megvenni ami elénk kerül és egy picit is tetszik, mert olcsó. Vagy épp nem. Kinek, hogy engedi pénztárcája. Én erre fejlesztettem ki magamban azt a hozzáállást, hogy volt amiért egy kicsit mélyebben nyúltam a zsebembe, és nem bántam meg. Nyilván észrevetted te is, hogy megvettél egy napszemüveget, de utána nem sokra vettél még egyet, mert az is tetszett, majd még egyet, mert esetleg az még kényelmesebb is volt mint az előző. És szép lassan észreveszed, hogy a fiókod tele van szemüvegekkel, aminek jó esetben is csak a felét hordod, mert istenigazából mindegyikkel van valami problémád. De mi lenne ha vennél egyet, ami mindenhogy jó? Ma már olyan nagyszerű akciókat lehet kifogni napszemüvegekből a nagyobb optikákban, amik nem csak kényelmesek, de garit is vállalnak rá ha probléma adódna, és tovább garantálható, hogy divatos. Minden az egyben igaz? Ez érvényes a táskákra is, cipőkre is. Néha elég ha megveszel egy táskát, ami mondjuk márkás és drágább mint az átlag (esetleg jobb anyagból is van, pl. bőrből) de mondjuk régóta tetszik, vagy már egy ideje olyan keresel. Akkor ne azt mondd, hogy jaj ez drága, majd keresek hasonlót olcsóbban, hanem vedd meg, legyen az az álom/szerelem táskád, úgy legalább nem fogsz utána még öt darabot venni, mert azt az elképzelésed hajhászod, ami meg van a drágábban. Plusz legalább tovább is lesz veled igaz? Ha mégis a több ám olcsóbb verziót választjuk akkor nem csak, hogy előbb utóbb ugyanannyit költünk mint a drágábbra, de tulajdonképpen csupa műanyagot vásárolunk, ami elmállik, eltörik vagy épp szétfoszlik. Ami után persze az lesz sorsa, hogy a kukában landol, ezzel piszkosul szennyezve a környezetet, hisz a műbőr pont attól műbőr, hogy mű. Tehát műanyag. És mint tudjuk, az nagyon nehezen bomlik le.

Az olcsóság nagy úr.

Kis hazánkban nyilván mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet tudjon spórolni, ezért mit csinálunk, bemegyünk egy plázába, kiválasztjuk azt a bizonyos olcsó helyet (nem akarok bolt neveket írni, pedig lehetne írni párat, és szívem szerint meg is tenném) és ha akció van akkor 350 Ft-os áron hozzájuthatunk egy pólóhoz, vagy 2000 Ft-ért egy papucshoz vagy csizmához. Megvesszük, mondván ha szétmegy, vagy sosem hordjuk is megéri. Maximum kidobjuk egy fél év után. És igen, itt folytatódnak a problémák Ha minden egyes darabunk csak egy fél évig bírja, gyakorlatilag ha akarjuk ha nem, fél évente teljes ruhatárat kellene cserélnünk. Én sajnos a megunás embere vagyok, ritkán tudok ruhához kötődni, inkább a kiegészítőkhöz, de én is törekszem arra, hogy ne fél évre vegyek meg valamit, hanem legalább két évvel számolok. És még az is kevés.

Mint stylist így nyilván ellentmondásba keveredtem, hisz a divat váltakozása a szakmánk, mégis azt mondom, hogy egyben kötelességünk is tudatosságra buzdítani a környezetünket. Vegyünk kevesebb terméket, ne fél évre tervezzük, olyat semmiképp se vegyünk meg, ami szimplán csak olcsó, vagy felmerül a kérdés bennünk, hogy vajon egy év múlva tetszeni fog-e. Inkább hagyjuk ott, és menjünk vissza pár nap múlva, amikor is bebizonyosodik, hogy tényleg szükségünk van-e rá. Ha igen, akkor is törekedjünk a viszonylag jó minőségre, nézzük meg mennyire strapabíró az anyag, hogy lehetne gyenge pontok ahol szakadhat, mennyire fog elszíneződni a hordás alatt. Ha ezeknek nem felel meg, el kell engedni.

De ha mégis...

Esetleg pont egy olyan ruhadarab tetszik meg, ami olcsó ám gyengének látod a minőségét, és mégis megveszed, akkor számolj azzal a lehetőséggel is, hogy nem véletlen van egy bizonyos szakma: a varrónő. Én rengeteg nadrágom vittem már el, miután a kritikus helyeken szétszakadt, és sikerült legalább még egy évet adnom neki. Így mondjuk lett a kettőből három év. Így is kevés, de még mindig jobb mint a semmi. Nekem mindig van otthon legalább 6-7 nadrágom, hogy tudjam váltogatni, ezzel is növeltem az élettartamot. Tudom, hogy épp azt említettem, hogy vegyünk kevesebb darabot, de az ami nélkül nem tudunk élni, az jöjjön velünk, és a bizonytalan darabokat kell elengedni, hogy ne álljon ott feleslegesen megbánva és soha nem használva a szekrényben. Ha pedig megsérül, ne legyen egyből kuka, irány a varrónő, és máris meg van oldva a probléma!

És ennek ellenére ha mégis akad...

...Olyan darab, amit feleslegesen vettél meg, akkor is gondolj arra, hogy ne a kukába, hanem jó helyre kerüljön. Rengeteg szervezet van, ami szívesen átveszi tőled a nem használt ruháidat, ajánld fel jótékony célokra. Esetleg ajándékozd el egy barátnak, vagy tedd fel egy adok veszek csoportba. Még legvégső esetben se dobj ki hibátlan, vagy keveset hordott holmit.

Turi is lehet jó szórakozás

Akinek van ideje rá persze, igazán jó kis kincseket lehet kifogni, és egyáltalán nem ciki, hisz ma már olyan jó minőségű turkálók vannak, ahol sokszor címkés, sosem hordott dolgokat is kifoghatsz. Mivel már a legtöbb darabáras, így kénytelen vagy ezt is ésszel csinálni, de sose szégyeld, sőt! Ha találsz valami menő darabot, ami a környezetednek is tetszik, meséld el bátran, hogy turiból van, hogy ők is kedvet kapjanak, és sose váljon kínossá a dolog.



Egy szó mint száz: Vegyél kevesebbet, gondold át jobban és ezzel szeresd a környezeted! Ezekkel a lépésekkel egy parányit te is hozzátehetsz, hogy egy szebb világot élhessünk! :)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr4014924890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása